Vi i Styrelsen

Här kan du få veta lite mer om personerna bakom Hjorthundklubben! Vi är representerade från norr till söder, bor både i stan och på landsbygden, och består både av  gamla erfarna och nytillkomna hjorthundsälskare.

 

Ordförande
Lars-Gunnar Svensson

Vill börja med att tacka för förtroendet från er medlemmar att som ny ordförande leda Hjorthundklubben framöver. Jag bor strax utanför Göteborg med min fru Susanne och vi har i dagsläget 4 hundar två Phale´ne och två Hjorthundar, Nike och Wilma. Dessutom har vi två katter och två islandshästar. Vi har i drygt 30 år haft uppfödning på Irländsk Varghund som i mångt och mycket är lika Hjorthunden.

Föreningslivet är väl inte främmande då jag suttit i flera styrelser. Är dessutom ordförande i vår vägförening där vi bor. Har varit en del av denna styrelse sedan 2020 som suppleant och sedan som vice ordförande. Min förhoppning är att alla skall känna sig tillfreds och att vi alla skall dra åt samma håll och föra klubben och Hjorthunden framåt och samtidigt ha roligt ihop. Har du något på hjärtat angående klubben/Hjorthunden, tveka inte att kontakta oss. Vi är till för er.

Till sist så vill jag bara säga: Det är inte styrelsen som är klubben – det är alla ni medlemmar tillsammans som är Hjorthundklubben. Glöm aldrig det. Väl mött framöver och ”Ha det bra”.

 

Vice Ordförande, Kassör
Ingrid Melbi

Jag kom med i styrelsen vid årsmötet 2019 och utsågs då till att vara kassör.

Jag hade för länge sedan salukis men var därefter under många år utan egen hund. När det fanns tid att ta hand om en hund igen blev det en hjorthund, Greta (Grey Mountain Mac Marion, född 2016). Greta och jag besökte utställningsringen några gånger. Vi testade också BPH – Beteende- och personlighetsbeskrivning för hund. En rolig upplevelse som verkligen kan rekommenderas.

Jag har nu två hjorthundar – Mischa (Necesse’s Divitis Domina, född 2019) och Niki (Galerita´s Nenya född 2023).

Jag bor i lägenhet i Stockholm – att ha hjorthund i lägenhet går utmärkt under förutsättning att de får vara ute och röra på sig - men jag har också ett fritidshus i Skogstibble, mellan Uppsala och Enköping. Där finns utrymme för hjorthundarna att köra sina skogsrace – men också ägna sig åt att en annan favoritsysselsättning, att gräva!

Jag vill bidra till att medlemmar som kanske inte i första hand är utställningsintresserade ändå får ut något av att vara medlem i klubben. Gärna tips om hur man på bästa sätt tar hand om sina gråtroll när det gäller allmänt välbefinnande m.m.

 

Sekreterare
Ankie Bankler

Jag har uppdraget som styrelsens sekreterare sedan senaste årsmötet 2019.

Mitt liv med hjorthund startade 2016 och nu har jag tre stycken; Arran, Harris och Milly. Våra hundar är i första hand familjemedlemmar, men vi har också hittat glädjen i lure coursing. Ett besök i utställningsringen på klubbens inofficiella show i Strömsholm kan också kännas okej.

Vi bor i ett gammalt torp utanför Nyköping, mitt ute i skogen.

Som hela övriga styrelsen vill jag att klubben ska vara till för alla hjorthundsägare, oavsett vad man vill ägna sig åt med sin hund. Jag önskar också att medlemmarna i en större omfattning vill kommunicera med oss i styrelsen och på så sätt påverka både innehållet i vårt arbete och vår klubbtidning.

Ledamot, webmaster
Tina Strindberg

Sitter med i styrelsen sedan 2019. Har tidigare jobbat som webutvecklare och grafisk designer i IT-branchen under många år och ansvarar nu för Hjorthundklubbens hemsida och FB-sida. Jag är också involverad i vår medlemstidning Hjorthunden och förutom redaktionellt material, hjälper jag t.ex. också till med julannonser för de som så önskar.

Min första hjorthund skaffade jag 2016 och jag lyckades snabbt övertyga maken om rasens förträfflighet. Tidigare hade vi fyra hanar (tänk vad man kan få maken att gå med på!), men nu har vi tyvärr bara två: prinsessan Rekan och hennes helbror Dodo (Duncan). Vi håller inte direkt på med utställning (även om Duncan har testat några gånger), utan våra hundar är först och främst älskade och bortskämda prinsar och prinsessor. Sedan 2018 bor vi med våra hundar på en gammal 1500-talsgård nere på Österlen i Skåne och har nu äntligen gott om stora springytor i trädgården! Ironiskt nog är  den pyttelilla gräsplätten precis utanför ytterdörren därför en storfavorit bland hundarna!

Jag vill att klubben skall kunna erbjuda något roligt för alla våra medlemmar, oavsett var i Sverige man bor. Därför står jag som initiativtagare och arrangör av Skånespecialen nu i sommar. 

Ledamot
Pernilla Sjöstrand

Jag sitter med i styrelsen sedan årsmötet 2022 och är novis både som styrelseledamot och hundägare. Jag är uppvuxen med katt och ser att olikheterna mellan katt och hjorthund inte skiljer sig åt särskilt mycket bortsett från storleken. Bjarne (Galerita’s Anduril, född 2020) är således min allra första hjorthund. 

Min sambo Johan, Bjarne och jag bor i ett hus med skogen runt knuten i Åkersberga nordost om Stockholm. I första hand är Bjarne en kär familjemedlem. Han har prövat på LC och skuttade fram som en känguru. Men han verkade tycka det var roligt och ska därför få pröva igen. 

Jag månar om samtliga hjorthundsvänner oavsett intresse och inriktning med hjorthundsägandet. Jag fick ett otroligt varmt välkomnande och möjlighet att träffa hjorthundar i olika sammanhang när jag började visa intresse för rasen, långt innan Bjarne kom in i bilden. Den familjära stämning och gemenskap vill jag föra vidare genom styrelsearbetet.

 

Ledamot
Marie Andersson

Vill börja med att tacka för förtroendet att få ingå i styrelsen. Jag har ingen som helst erfarenhet från styrelsearbete men det känns fantastiskt kul och viktigt och har lång erfarenhet av våran ras. Till vardags arbetar jag i egna företaget, My Yoga som yogaterapeut, mindfulnessinstruktör och samtalsterapeut.

Jag och min man och våra 3 pojkar bor i Borås och vi har haft hjorthund sedan 1995 och Hannes är vår 4:e hjorthund, (Crathlint Fergal Faol'an) född 2019. Vi har också Victor, Griffon bruxellois född 2010 och Truls Griffon belge född 2017.

Båda är avelshanar, mycket utställda med fantastiska framgångar och Truls är ff aktiv i ringen och Victor ställde vi för sista gången i somras. Hannes har vi ställt ut 2 gånger med en fantastisk kritik men känner mig lite mätt just nu på utställning. Våra hundar är främst älskade familjemedlemmar som man kan göra så mycket annat roligt tillsammans med. Däremot vill jag väldigt gärna prova på LC med Hannes.

Något som intresserar mig mycket är sundheten hos vår ras och att det varit många intressanta artiklar i våran fina tidning, bla om DCM och hjorthundanacke.

Ledamot
Michell Boyle

Tack för att ni valt in mig i styrelsen, ser fram emot att lära mig mer om hjorthunds klubben. Är aktiv styrelsemedle i både LCK Västra och Svvk Södra. 
 
Jag och min sambo bor i Hässleholm i Skåne med fem hundar, var av tre är hjorthundar. Är uppväxt med bland annat med Whippet och Staffordshire bullterrier. Köpte en Galgo espanol tik 2015, och när hon var strax över 2 år hittade vi Lure Coursing och vi tyckte båda det var riktigt roligt. Skaffade min första hjorthund 2020 efter att min mamma skaffat två stycken 2018 och jag kände att det var en ras för mig. 
Naturligtvis är alla mina hjorthundar aktiva inom Lure Coursing då jag minst sagt brinner för det. Vi är på lite utställningar ibland och provar gärna på lite olika aktiviteter. Det vi alla gillar bäst förutom LC är dock långa promenader. 
 
Tycker att de är trevligt att klubben jobbar för att inkludera alla typer av ägare oavsett om man är LC-galning som jag, eller bara gillar att få hänga med dessa underbara varelser som hjorthunden är. Ser framemot det kommande året. 

Suppleant
Lena Scharin 

Jag bor i Hälsingland, i skogen utanför Hudiksvall. Vi har björn, lo och järv i närområdet. Efter att ha haft många olika sorters hundar genom åren så hämtade jag min första hjorthund 2013 i England hos David Rhodes, kennel Lairigefyne. Idag bor Minou (Lilac Wind Minoënne) och hennes avkomma Livgårdens Drang, med mig och min man. Jag tycker att bedömningar på individnivå är nödvändigt inom all rasavel, på höns såväl som på hundar, men jag är inget utställningsproffs. Tycker inte att man ska behöva vara det för att ställa ut sin hund heller. Tror att LC är kul, vi ska jobba på det... Jag har studerat etologi (djurs beteenden) och arbetat med djurskydd på heltid men har ingen större erfarenhet av styrelsearbete. Kommer att försöka lyssna och lära.

Suppleant
Elisabet Zimmer

Jag är nyss 60 fyllda och bosatt på en mindre gård på landet i Södra Dalarna sedan 10 år. Hundar har i hela mitt liv varit en av de viktigaste ingredienserna och med hjälp av att hålla i svansen på familjens tålmodiga collie lärde jag mig en gång i (forn)tiden att gå. Under livet har ett stort antal hundar avlöst varandra och eftersom jag både har haft uppfödning i mindre skala när jag var yngre + alltid har haft flera hundar i huset samtidigt har det hunnit passera ett antal.

För tillfället finns det fyra hundar i huset av fyra olika raser. De varierar i storlek från en liten dansk-svensk gårdshund till hjorthunden Saga som är klart störst av alla hundar jag någonsin har haft. Saga är också yngst, precis tre år fyllda, men tror själv att hon fortfarande är valp. Hon är dessutom min första hjorthund och jag kan konstatera att hon inte liknar någon annan hund som jag tidigare har ägt. Apropå äga - jag inser numera att hon äger mig och inte vice versa men det har tagit henne tre år för att fullt upp uppfostra matte till att förstå detta. Lite ovan känsla, då flertalet hundar jag har haft har varit arbetshundar av olika slag.

Just nu funderar jag på om det inte vore bra med två hjorthundar i huset så att de tillsammans kan leka och underhålla varandra eftersom jag har konstaterat att Saga älskar att springa i full fart över stock och sten på våra skogsbeten – tala om snabb hund. Men då infaller frågan? Hur orka hålla i två hjorthundar på skogspromenaderna utan att jag flyger all världens väg när ett rådjur springer över vägen?

Suppleant
Karin Hurtig

Jag bor i Norberg i norra Västmanland. I 28 år har jag levt med galgo espanol. Vår första GE var en hane, Sigge; från kennel Elendilis. Det var den andra kullen som föddes i Sverige. Det har blivit flera GE under årens lopp men vi har också funderat över den skotska hjorthunden. Så när Mia Käck tyckte att vi tillsammans skulle importera en tik från Tjeckien så höll jag med henne. Duffy, Daphne Carrie Irater, kom till oss våren 2011. Hon fick också en kull hos Grayrory’s kennel. 2017 föddes vår andra hjorthund, Blixten, som heter Galerita’s Sean. Både Blixten och Duffys har sprungit LC och blivit LC champions.