Om Lure Coursing

Har du kanske hört talas om Lure Coursing i Hjorthundssammanhang och funderat över vad det är, hur går det till och kan min hund vara med på det?

Lure Coursing kan beskrivas som en fiktiv harjakt. Eftersom hetsjakt på djur är förbjudet så har man startat denna form av sysselsättning som är rolig för både hundar och ägare. Många tänker kanske att man inte vill locka sin hund till att jaga för man vill kunna ha den lös ute, men här får ju hunden under ordnade förhållanden utlopp för sin jaktlust istället, och jaktlusten har den ju medfött. Placera något som rör sig framför hundens nos så är det nog inte många hundar som inte reagerar och vill springa efter. Hjorthundar är ju jakthundar och användes som det från början.

Men här jagar den en lure (en bunt sammanknutna plastremsor) på ett öppet fält, gärna lite lagom kuperat. Banan går lite kors och tvärs och luren löper med hjälp av en lina som läggs runt ett antal trissor på fältet, vilket gör att lurens väg över fältet efterliknar en hares. En motor drar hem luren som då byter riktning lite här och där. 

Man kan öva upp hundens ”trasintresse” hemma genom att fästa en enkel tygtrasa i ett snöre på ett metspö eller lång pinne och dra framför hunden.

När kan man börja? Hunden måste vara minst 9 månader för att få vara med vid träning. Hund under 12 månaders ålder får endast prova på och då springa en kortare raksträcka för att skola in sig. Då springer den alltid ensam.

På proven springer hundarna i par, men innan man har kommit så långt så börjar man med att besöka någon träning. Kika in på Svvk’s/PKLC’s hemsida och klicka er vidare till någon lure coursing sektion i närheten där ni bor. Hitta ett datum när man håller träning och anmäl till den eller kontakta någon arrangör och berätta att ni gärna vill komma och titta eller prova på.

Alla hundar måste bära munkorg när de springer och på träning är det brukligt att hunden springer ensam till att börja med, dels för att inte påverkas av annan hund, dels för att fokusera på luren. Man bör försäkra sig om det finns munkorgar att låna när man är med för första gången. När man har bestämt sig för att fortsätta måste man köpa en egen munkorg. Det finns några olika modeller att välja på. Kontakta någon erfaren person och rådfråga. Man låter sedan hunden springa ett flertal ensamlopp och ett eller gärna flera parlopp, innan det är dags för licenslopp. 

Alla hundar som ska tävla måste ha licens. Licens får man när man sprungit tre godkända licenslopp. Det sista efter 18 månaders ålder. För att bli godkänd behöver hunden följa luren, inte bråka eller Ieka med den andra hunden och fullfölja loppet. Licensloppen springer hunden tillsammans med en erfaren hund i ungefär samma storlek. Man får själv leta upp lämplig stödhund (som den kallas) att springa med. Det är lämpligt att innan träningen försöka få tag i en stödhund. Finns det samma ras att tillgå är det allra bäst. Kan dock vara lite si och så med det när det gäller hjorthund. Dessa licenslopp bedöms av en licensgivare. Se stadgar och regler på PKLC’s hemsida.

När hunden fått sin licens är det dags att börja leta prov. Var beredd på tidiga morgnar och oftast långa resor. Men det är det värt. På provdagen har man ett tidsintervall när man ska checka in sin hund och lämna in licensboken.

När det är klart är det bara att vänta på starttiderna. När man fått tider så är det dags att börja planera för uppvärmning och rastning av hunden. Det gäller också att inte utfodra eller vattna för nära inpå loppet. Var alltid noga med att värma upp hunden så minskar risken för skador avsevärt. Hundarna lottas till de olika loppen och då får man också reda på vilken färg hunden ska ha på sitt täcke. Vid prov har hunden alltid ett litet trikåtäcke (som ett linne) i olika färg för att domarna ska kunna skilja de båda hundarna åt. Rött eller vitt täcke får de ha. Dessa täcken säljs också i samband med träning eller på nätet. Hundarna släpps två och två och banans längd är vanligtvis mellan 700–1000 m.

Provet består av två lopp och domarna bedömer hundens rörlighet, fart, uthållighet, entusiasm och följsamhet.

Mer info hittar du här: https://pklc.svvk.se/