Vi i Styrelsen

Här kan du få veta lite mer om personerna bakom Hjorthundklubben! Vi är representerade från norr till söder, bor både i stan och på landsbygden, och består både av  gamla erfarna och nytillkomna hjorthundsälskare.


Ordförande 
Stefan Hagstedt (Kennel Lawtons)

Har suttit i Hjorthundklubbens styrelse sedan slutet av 90-talet, först som kassör i flera år och därefter som Vice Ordförande.

Lagom till påsken 1995 var det äntligen dax, då åkte jag ner till Skåne och hämtade hem min första hjorthund, en hanvalp. SE UCH FI UCH NO UCH INT UCH DK UCH NORD V-99 SE V-99 Chic Aristocrat´s Fleetwood Grey. Idag finns det 5 hjorthundar i huset:
Ch.Lawtons Catweazle Cosmopolitan, född 2013 (T)
Ch.Lawtons Depolina Duracell, född 2015 (T)
SE JV-18 Lawtons Eqvizzical Exuviance, född 2017 (T)
Lawtons Ferrari Freixnet, född 2018 (T)
Lawtons Finnbar Finnieston, född 2018 (H)

Jag håller enbart på med utställning och uppfödning, då det är svårt med mina arbetstider att få ihop tid till att skaffa LC-licens som behövs för att få tävla, vilket jag annars tycker är en trevlig tävlingsform för våra hjorthundar.

Vi bor i ett litet hus på landet mellan Södertälje och Nynäshamn. Vill poängtera att man absolut inte måste bo på landet eller i en stor villa för att äga en hjorthund, då jag med mina första hjorthundar bodde i lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Min önskan med klubben är att vi ska bli en klubb med många medlemmar, där vi kan hitta olika aktiviteter som passar alla hjorthundsägare. Med den nya styrelsen tror jag att vi är en bit på väg.

Vice Ordförande
Mareijke Hjelm Saari

Jag har suttit i styrelsen 2010,-11 och -12 och jag har varit redaktör för tidningen 2012, -13 och -14. Den här omgången har jag varit med i styrelsen sedan 2017. Jag har tidigare varit sekreterare, ledamot och vice ordf.

Min första hjorthund köpte jag för 11 år sedan, Mycroft’s Nobert Neddy, en helt underbar hund och jag blev såld direkt på rasen. Bor i hus utanför Mariefred tillsammans med min man, två hästar, två katter, en whippet och hjorthunden Molly (Galerita’s Strong Belief) född 2016 (T). 

Molly ställer jag ut lite då och då och hon har excellent i samtliga sina kritiker, ett BIR, och ännu så länge ett cert. Kämpar på med att erövra de två återstående. Tyvärr är hon inte alls intresserad av LC till mattes stora förtret eftersom jag tycker att det är jättekul. Ska prova igen till hösten och se om hon har mognat till sig. Jag ger inte upp så lätt, tyvärr är vi ganska lika i det fallet Molly och jag, och har hon bestämt sig så lär inte jag kunna övertala henne.

Min förhoppning är att vi tillsammans ska få lite mera fart i klubben och vi har nu några nya styrelsemedlemmar som brinner av ideér och jag hoppas att vi gamla uvar ska smittas av deras entusiasm, och för egen del hoppas jag kunna avsätta lite mer tid än tidigare till styrelsearbetet.

 

Sekreterare
Ankie Bankler

Är klubbens sekreterare från och med årsmötet 2019.

Jag har haft hjorthund sedan 2016 och har för närvarande endast en hund, Arran (Lilac Wind Now Stand Aside) född 2018 (H), då storebror Hermes (Grayrory´s  Hurricane) hastigt lämnade oss nyligen. Väntar just nu otåligt på en ny liten flockmedlem.

Mina hundar är framför allt familjehundar, utställning är inte "my cup of tea", (min uppfödare borde ha jobbat mer med min mentalitet), då känns LC mera som min grej, men vi har aldrig provat.

Vi bor i ett gammalt soldattorp utanför Nyköping, mitt ute i skogen.

Som flera andra medlemmar i styrelsen vill jag se en klubb för ALLA hjorthundsägare, i form av opretentiösa träffar med matnyttigt innehåll för flera av oss och en levande klubbtidning där medlemmarna kommer till tals på olika sätt. 

 

Kassör
Ingrid Melbi

Jag kom med i styrelsen vid årsmötet 2019 och utsågs sedan till att vara kassör.

Jag hade för länge sedan salukis men var därefter under många år utan egen hund. När det var dags att skaffa hund igen blev det en hjorthund, Greta (Grey Mountain Mac Marion) född  2016 (T). Nu har Greta fått en hjorthundkompis i Mischa (Necesse’s Divitis Domina) född 2019 (T). 

Jag bor i lägenhet i Stockholm – att ha hjorthund i lägenhet går utmärkt - men jag har också ett fritidshus i Skogstibble, mellan Uppsala och Enköping. 

Greta och jag har varit några gånger i utställningsringen, första gången testade vi en inofficiell utställning då vi gick in i ringen och tittade på varandra och undrade vad vi skulle göra där. Det har sedan blivit några gånger till men i första hand är mina hjortar familjehundar.

Jag vill bidra till att även medlemmar som kanske inte i första hand är utställningsintresserade ändå får ut något av att vara medlem i klubben. Gärna tips om hur man på bästa sätt tar hand om sina gråtroll när det gäller allmänt välbefinnande m.m.

Suppleant och Redaktör för tidningen Hjorthundem
Maria Eriksson

Har suttit med i styrelsen på olika poster sedan 2011 och har varit medlem i klubben sedan 1988. Det är också jag som sätter ihop klubbens medlemstidning sedan flera år tillbaka.

Jag bor i Östersund i Jämtlands län tillsammans med sambon Michael samt hjorthunden Angus (Lawtons Equifax Exploria) (H).

Första hjorthunden införskaffades 1988, Glenloughs David Dean från Norge, som vi kallade för ”Dino”, sedan dess har vi förvaltat ett antal hjorthundar genom åren som gått. Minst en hjorthund till står på önskelistan. Det går alldeles utmärk att leva i en 3-rummare med 4 hjorthundar, som vi har haft som mest samtidigt. Är man bara villig att avstå sittplats i sofforna går det bra, och man blir expert på att inte trassla in sig på promenaderna. Vi är dom eviga hanhundsförvaltarna då vi aldrig har haft någon tik, men vem vet? kanske någon gång. Det är verkligen en förmån att få leva med dessa underbara, vackra och vänliga väsen. 

Håller på lite med utställning men inte så att man far land och rike runt. Först och främst vill vi leva med hjorthund men framför allt att dom får vara friska.

Det ser ljust ut då vi har nya hjorthundälskare i styrelsen med idéer om hur klubben kan bli bättre. Önskar även få se fler av våra medlemmar engagerade i klubben, så att den bli mer ”levande”.

Suppleant och webmaster
Tina Strindberg

Sitter med i styrelsen sedan årsmötet 2019, och är således en riktig ”färskpotatis”. Har heller aldrig jobbat med styrelsearbete tidigare.

Min första hjorthund skaffade jag 2016, och därefter blev det först en och sedan ytterligare två till, så nu har vi totalt fyra hanar här hemma:
Fergus (Grayrory’s Hickstead) född 2016 (H)
Angus (Crathlint's Erskine Eónan) född 2017 (H)
Seamus (Necesse’s Emeritus Eques) född 2019 (H)
Duncan (Necesse’s Electus Eques) född 2019 (H)

Håller inte på med utställning eller lure coursing, utan våra hundar är först och främst bara älskade familjemedlemmar. Duncan kanske ska ställas ut lite på hobbynivå framöver om matte klarar av det.

Vi bor med våra hundar på en gammal 1500-talsgård nere på Österlen i Skåne, men bodde tidigare med två vuxna hjortar på 2 rok utan egen trädgård. Det går det också!

Jag vill gärna värna om de medlemmar som, liksom jag själv, kanske inte är så utställnings- eller lc-intresserade, och även försöka se till att allt som anordnas inte bara är Stockholms-baserat. Hoppas att klubben skall kunna erbjuda något för alla, oavsett var i Sverige man bor eller har för inriktning med sina hjortar!