Vi i Styrelsen

Här kan du få veta lite mer om personerna bakom Hjorthundklubben! Vi är representerade från norr till söder, bor både i stan och på landsbygden, och består både av  gamla erfarna och nytillkomna hjorthundsälskare.


Ordförande 
Stefan Hagstedt (Kennel Lawtons)

Har suttit i Hjorthundklubbens styrelse sedan slutet av 90-talet, först som kassör i flera år och därefter som Vice Ordförande.

Lagom till påsken 1995 var det äntligen dax, då åkte jag ner till Skåne och hämtade hem min första hjorthund, en hanvalp. SE UCH FI UCH NO UCH INT UCH DK UCH NORD V-99 SE V-99 Chic Aristocrat´s Fleetwood Grey. Idag finns det 5 hjorthundar i huset:
Ch.Lawtons Catweazle Cosmopolitan, född 2013 (T)
Ch.Lawtons Depolina Duracell, född 2015 (T)
SE JV-18 Lawtons Eqvizzical Exuviance, född 2017 (T)
Lawtons Ferrari Freixnet, född 2018 (T)
Lawtons Finnbar Finnieston, född 2018 (H)

Jag håller enbart på med utställning och uppfödning, då det är svårt med mina arbetstider att få ihop tid till att skaffa LC-licens som behövs för att få tävla, vilket jag annars tycker är en trevlig tävlingsform för våra hjorthundar.

Vi bor i ett litet hus på landet mellan Södertälje och Nynäshamn. Vill poängtera att man absolut inte måste bo på landet eller i en stor villa för att äga en hjorthund, då jag med mina första hjorthundar bodde i lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Min önskan med klubben är att vi ska bli en klubb med många medlemmar, där vi kan hitta olika aktiviteter som passar alla hjorthundsägare. Med den nya styrelsen tror jag att vi är en bit på väg.

Vice Ordförande
Lars-Gunnar Svensson

Jag bor strax utanför Göteborg med min fru Susanne och vi har i dagsläget 5 hundar, en Irländsk varghund, en gammal Chihuahua, två Phaléne och en Skotsk hjorthund (en underbar hund med en räv bakom varje öra). Vi har pratat om att skaffa en till. Dessutom har vi två katter och en Islandshäst. Vi har i drygt 30 år haft uppfödning på Irländsk varghund. 

Föreningslivet är väl inte främmande för mig då jag suttit i flera styrelser (Kungsbacka Brukshundklubb, Vinthundsklubben och Svenska Irländsk Varghundsklubben). Är dessutom ordförande i vår vägförening där vi bor.

 

Sekreterare
Ankie Bankler

Jag har uppdraget som styrelsens sekreterare sedan senaste årsmötet 2019.

Mitt liv med hjorthund startade 2016 och nu har jag två stycken, Lilac Wind Now Stand Aside, aka Arran och Crathlint Fraser Fionnait, aka Harris. Våra hundar är i första hand familjemedlemmar, ett besök i utställningsringen på klubbens inofficiella show i Strömsholm kan dock kännas okey.

Vi bor i ett gammalt torp utanför Nyköping, mitt ute i skogen.

Som hela övriga styrelsen vill jag att klubben ska vara till för alla hjorthundsägare, oavsett vad man vill ägna sig åt med sin hund. Jag önskar också att medlemmarna i en större omfattning vill kommunicera med oss i styrelsen och på så sätt påverka både innehållet i vårt arbete och vår klubbtidning.

 

Kassör
Ingrid Melbi

Jag kom med i styrelsen vid årsmötet 2019 och utsågs sedan till att vara kassör.

Jag hade för länge sedan salukis men var därefter under många år utan egen hund. När det var dags att skaffa hund igen blev det en hjorthund, Greta (Grey Mountain Mac Marion) född  2016 (T). Nu har Greta fått en hjorthundkompis i Mischa (Necesse’s Divitis Domina) född 2019 (T). 

Jag bor i lägenhet i Stockholm – att ha hjorthund i lägenhet går utmärkt - men jag har också ett fritidshus i Skogstibble, mellan Uppsala och Enköping. 

Greta och jag har varit några gånger i utställningsringen, första gången testade vi en inofficiell utställning då vi gick in i ringen och tittade på varandra och undrade vad vi skulle göra där. Det har sedan blivit några gånger till men i första hand är mina hjortar familjehundar.

Jag vill bidra till att även medlemmar som kanske inte i första hand är utställningsintresserade ändå får ut något av att vara medlem i klubben. Gärna tips om hur man på bästa sätt tar hand om sina gråtroll när det gäller allmänt välbefinnande m.m.

Ledamot och webmaster
Tina Strindberg

Sitter med i styrelsen sedan 2019, och är således kanske inte riktigt en ”färskpotatis” längre. Har jobbat som webutvecklare och grafisk designer inom IT-branchen under många år, men har dock ingen tidigare erfarenhet från styrelsearbete.

Min första hjorthund skaffade jag 2016 och jag lyckades snabbt övertyga maken om rasens förträfflighet. Nu är vi inne på vår sjätte! Håller inte på med utställning eller lure coursing, utan våra hundar är först och främst bara älskade och bortskämda familjemedlemmar. Sedan 2018 bor vi med våra hundar på en gammal 1500-talsgård nere på Österlen i Skåne och har nu äntligen gott om stora springytor i trädgården!

Jag vill gärna värna om de medlemmar som, liksom jag själv, kanske inte är så utställnings- eller lc-intresserade, och även försöka se till att allt som anordnas inte bara är Stockholms-baserat. Hoppas att klubben skall kunna erbjuda något för alla, oavsett var i Sverige man bor eller har för inriktning med sina hjortar! 

Ledamot
Pernilla Sjöstrand

Jag sitter med i styrelsen sedan årsmötet 2022 och är novis både som styrelseledamot och hundägare. Jag är uppvuxen med katt och ser att olikheterna mellan katt och hjorthund inte skiljer sig åt särskilt mycket bortsett från storleken. Bjarne (Galerita’s Anduril, född 2020) är således min allra första hjorthund. 

Min sambo Johan, Bjarne och jag bor i ett hus med skogen runt knuten i Åkersberga nordost om Stockholm. I första hand är Bjarne en kär familjemedlem. Han har prövat på LC och skuttade fram som en känguru. Men han verkade tycka det var roligt och ska därför få pröva igen. 

Jag månar om samtliga hjorthundsvänner oavsett intresse och inriktning med hjorthundsägandet. Jag fick ett otroligt varmt välkomnande och möjlighet att träffa hjorthundar i olika sammanhang när jag började visa intresse för rasen, långt innan Bjarne kom in i bilden. Den familjära stämning och gemenskap vill jag föra vidare genom styrelsearbetet.

 

Ledamot
Jan Böjeryd

Jag och min hustru Petra samt dottern Anna, bor på en liten hästgård strax nordväst om Uppsala tillsammans med vår hjortevän Ben som vi haft i fem år och en whippet Jerry, 4 år. Just nu är vi dessutom stödfamilj till en Sloughi, Zeb, som är en kopia av Santa’s Little Helper. Vi har våra hundar som familjemedlemmar och har aldrig varit intresserade av utställning. Vi har provstartat Jerry ett par gånger efter haren i Åkersberga och det har väl gett mersmak då han är otroligt snabb men tiden räcker inte till för att satsa på det. Ben är också provstartad där men han gav upp efter halva startrakan då han fick syn på en snygg tik som hade mycket större dragningskraft än den där tygtrasan.

Jag har en viss erfarenhet av styrelsearbete då jag suttit i föreningsstyrelser och bostadsrättsstyrelser i halva mitt liv och sitter sen några år även i styrelsen för ett bygdeägt aktiebolag. Min yrkesbakgrund är inom ITbranchen men lever nu Livet 2.0.

 

Suppleant
Marie Andersson

Vill börja med att tacka för förtroendet att få ingå i styrelsen. Jag har ingen som helst erfarenhet från styrelsearbete men det känns fantastiskt kul och viktigt och har lång erfarenhet av våran ras. Till vardags arbetar jag i egna företaget, My Yoga som yogaterapeut, mindfulnessinstruktör och samtalsterapeut.

Jag och min man och våra 3 pojkar bor i Borås och vi har haft hjorthund sedan 1995 och Hannes är vår 4:e hjorthund, (Crathlint Fergal Faol'an) född 2019. Vi har också Victor, Griffon bruxellois född 2010 och Truls Griffon belge född 2017.

Båda är avelshanar, mycket utställda med fantastiska framgångar och Truls är ff aktiv i ringen och Victor ställde vi för sista gången i somras. Hannes har vi ställt ut 2 gånger med en fantastisk kritik men känner mig lite mätt just nu på utställning. Våra hundar är främst älskade familjemedlemmar som man kan göra så mycket annat roligt tillsammans med. Däremot vill jag väldigt gärna prova på LC med Hannes.

Något som intresserar mig mycket är sundheten hos vår ras och att det varit många intressanta artiklar i våran fina tidning, bla om DCM och hjorthundanacke.

Suppleant
Karin Hurtig

Tillsammans med min dotter Lisa Bäckman, som bor med Galgo Espanol, whippet och tax, och Marie Ohlsson, som bor med två hjorthundar, har jag en kennel med prefixet Magic Blues. Jag har haft Galgo Espanol sedan 1997 och har just nu fyra. Bonita och Ester samäger jag med Marie. Hjorthunden har varit en önskehund redan för många år sedan och när Mia Käck föreslog att vi skulle samäga en ”liten” docka från Tjeckien kom den första hjorthunden till oss. För drygt två år sedan flyttade också Blixten från Blixbo hit och gjorde vår tillvaro mer spännande och glädjefylld. 
 
Lure Coursing är en aktivitet som ligger mig varmt om hjärtat. Glädjande är att förra året kom det flera unghundar, hjorthundar, till träningarna och tog licens. Nu väntar jag bara på att proven kan starta igen och Blixten får chansen att ”jaga trasa”.